Malý zázrak jménem Pampeliška
Malý zázrak jménem Pampeliška
seriál :: Bylinky v akci
Křiklavě žluté hlavičky pampelišek už začínají konečně vykukovat z trávy. Někdo o ně asi ani okem nezavadí, někdo si možná vzpomene, jak jsme si z nich jako děti dělaly píšťalky a věnečky, a jsou i tací, co si myslí, že je dobrá tak maximálně pro králíky. Velký omyl. Tahle rostlinka dokáže léčit a napravovat neduhy v celém našem těle.
Botanický název pampelišky - smetánka lékařská
- už mluví sám za sebe. Její léčebné účinky jsou lidstvu známy už
po několik tisíciletí. Zužitkovat se dá úplně celá rostlina, květ, list
i kořen.
Květy chutnají nejen včelkám. Pampeliškový med nebo sirup
z květů má u nás bezesporu dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci
dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při
nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence.
Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto,
v období května až října. Nedají se sušit, ani to raději nezkoušejte,
protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých
padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy onen med nebo
sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat
na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.
Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa
než špenát. Z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát, který má hlavně
na jaře v kuchyni některých zemí své stálé místo, nebo se do různých
salátů jen přidává. Listy chutnají podobně jako například čekanka,
to znamená lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení
nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka.
Můžeme si z nich jednou za čas naordinovat očistnou kůru pro tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnu sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení. Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, čistí a omlazuje i pleť.
Ale pozor, těhulky by s takovou kůrou měly počkat, těhotným ženám
se užívání pampelišky ve větší míře nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách
pomáhá vyvolat menstruaci. Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémům, akné a
jiným kožním neplechám, jak list, tak kořen. Působí při užívání
vnitřně, i jako kožní tonikum. Listy můžeme používat i jako přísadu
do polévek, jak čerstvé, tak sušené.
Stejně jako květy, i listy by
se měly trhat v co nejčistším prostředí, na místech co nejdále
od silnice a vyhneme se i parkům, kam se chodí venčit pejsci. Sušit by
se měly v tenké vrstvě, v dobře větrané místnosti, sem tam je potřeba
je obrátit a protřepat.
Kořen smetánky, to je
také velký pomocník pro tělo. Účinné látky v listech jsou v ještě větší
míře zastoupeny v kořeni. Jeho účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé
s horším trávením vůbec. Podporuje produkci žluči a celkově má příznivý vliv na trávení. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Další úžasná služba našemu tělu je jistě schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či jakýchkoli drog.
Pampeliška pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů, které se v nás usazují
právě při výše jmenovaných aktivitách. Je to to pravé pohlazení pro
čističky našeho těla, játra a ledviny. Ale také pro slinivku břišní.
Protože snižuje hladinu krevního cukru, lidé s cukrovkou by se s ní měli rychle skamarádit. A co teprv její schopnost snižování cholesterolu v krvi.. A dobrá zpráva pro tlakaře, tahle kytička snižuje krevní tlak. Nesmíme zapomenout na nemoci kloubů,
jako je revmatizmus, dna či jiné neduhy. Účinné látky ve smetánce
lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý
stavební aparát těla.
Sběr a zpracování kořene je časově trochu
náročnější, než je tomu u listů, ale vynaložená energie se nám
několikanásobně vrátí zpět. Nejvhodnější doba pro sklizeň kořene je
jaro, a pak podzim. Kořen vydolujeme ze země, pořádně opereme
a očistíme, nakrájíme na kousky a sušíme venku ve stínu nebo v dobře
větrané místnosti. Pro skladování kořene je důležité hlavně sucho, aby
nezplesnivěl, to znamená v dobře uzavřené nádobě.
Recepty:
květ - med/sirup: 400 plně rozkvetlých květů pampelišky bez stonků zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme 2 citróny nakrájené na plátky a povaříme 10 minut. Necháme odstát 24 hodin, pak přecedíme přes plátno, do výluhu přidáme 1,5 kg cukru, pozvolna vaříme na mírném ohni 1-2 hodiny (pokud chceme hustší med, vaříme i déle). Ještě horké nalijeme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru.
list - čaj: 1/4 hrnku čerstvých nebo 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených listů zalijeme horkou vodou a necháme 5 min louhovat.
kořen - čaj: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušeného nařezaného kořene krátce povaříme ve 1/4 litru vody a necháme 15 minut vyluhovat (čaj také pomáhá při pálení žáhy, žaludečních a trávicích a ledvinových potížích)